לפני עשר וחמש עשרה שנה - המשטרה פחדה להודות שיש פשע מאורגן בישראל - כיום היא מתגוננת בטענה שיש, אבל אין לו השפעה עלינו. החקירות האחרונות - מוכיחות אחרת ובכל זאת, המחלה רק בתחילתה ויש לה מרפא. יאמר ויודגש בהבלטה - למערכת המשפט והפרקליטות - הווירוס עדיין לא חדר.
משך שנים רבות טענה המשטרה, שאין בארץ "פשע מאורגן" נוסח ארה"ב ובוודאי שאין חדירה לזרועות השלטון כמו: משטרה, שופטים, פרקליטות.
וועדת עו"ד שמרון, בשנות ה-70 - קבעה שיש יסודות והתארגנות של פשע בישראל - שניתן להגדירו כפשע מאורגן.
מסמך סודי של המשטרה, שהודלף לתקשורת והודע "כמסמך ה-11" - שהיו בשעתו כראשי הפשע או "יעדי" המשטרה העיקריים דאז יכול היה לתת רמז להתארגנות והכנת בסיס לחשיבה שאכן יש בארץ התארגנויות ואישים שיכולים לפעול במסגרות קטנות וגדולות בתחום הפשיעה ולהיחשב לארגונים ואנשים מסוכנים לשלטון החוק.
תחומים כגון: שוחד לפקידים בכירים בכל ענפי המשק, סחר סמים, זנות, הימורים, הברחות, פרוטקשן, עקיפת מכס, תרגילים של משלוחים פיקטיביים במכולות לארץ וממנה החוצה - לא נולדו בשנים האחרונות. המשטרה חקרה, נלחמה, לפעמים הצליחה - אך לא הסכימה להודות שמדובר בהתארגנות של זרועות פשיעה - צמיחת מוקדי פשיעה שבסיסם היה משפחתי, ערים, אזורים וכו'. כגון: הכנופיה הירושלמית, הצפון, המשולש, הנגב, פרדס כץ, לוד רמלה, וכך הלאה...
משך הזמן, השתכללו השיטות וגורמי פשע חדשים פלשו לתחומים חדשים ישנים, כמו סחר בנשים, משחטות לרכב גנוב, הברחות לרשות הפלסטינית וממנה, זיופים של מוצרים בעיקר תרופות, דלק וכל מוצר שיש לו ביקוש רב בשוק. ולאחרונה גם לפשיעה באמצעות אינטרנט.
כמובן, שגם למגזר הערבי, יש חלק וייצוג לא מבוטל בגודל הפשיעה והתארגנותה, כעצמאיים או בשיתוף עם כנופיות של יהודים. בשני דברים צדקה המשטרה דאז - בכך ש"השפע המאורגן" בארץ לא היה בנוסח של המאפיה בארה"ב וכי הפשיעה דאז לא חדרה למוסדות השלטון, משטרה, שופטים, פרקליטות או פקידות ממשלתית בכירה.
כשמדובר ב"פשע מאורגן" - לא צריך אוטומטית להשוות למאפיה בארה"ב, או "ליאקוזה היפנית", או לאנגליה או לקבוצות מאורגנות כמו הסינים בצ'יינה-טאון ברחבי ארה"ב, קנדה ואולי גם אירופה - או קבוצות מאורגנות אחרות, כמו הרוסים, ואפילו הישראליים בניו-יורק.
הפשע בארץ - הוא ישראלי, מאורגן אבל עדיין לא בקנה מידה ארצי, אלא איזורי או עירוני, אך יחד עם זאת יש סימנים ברורים של התארגנות רחבה יותר מסוכנת יותר ושיתוף פעולה או מיזוג של כמה משפחות וכנופיות עצמאיות, כדי לשרוד וליצור יחד גוש חוסם ומאיים גדול יותר.
משך יותר מ-20 שנה - היה רוזנשטיין יעד מודיעיני ראשון במעלה של המשטרה - אך עד לשלב האחרון בו הוא נמצא עכשיו, בהליכי הסגרה לארה"ב ובדיון בבית המשפט העליון בישראל - לא הצליחו לתופסו, להוכיח אשמתו וקשריו העסקיים המסועפים. לא מעט קרבנות נפלו בדרך, במלחמות הפנימיות בארץ ובחו"ל כמו פליקס אבוטבול, חנניה אוחנה - וניסיונות להתנקש בארץ ע"י שכירי חרב זרים בירי או ברכב ועוד היד הנטויה. מדי פעם אנו עדים למכוניות שמתפוצצות עם בעליהם, וזה לא פיגוע חבלני אלא "סיכול ממוקד" של ארגוני הפשע הנלחמים על שטחי מחיה ושליטה.
כנראה שהתמונה השתנתה לאחרונה ולרעה: האחים פריניאן - מואשמים בשלב זה - כי הפעילו קצין משטרה כרוצח מקצועי מטעמם, שני קציני משטרה בכירים - מהמרכז נחקרים בקשרים עם עבריינים, תמורת שלמוני, פינוקים בארץ ובחו"ל תמורת מידע וסגירת תיקים.
מדי פעם אנו שומעים על "שטינקרים" במשטרה שמעבירים מידע מודיעיני או התראות על פשיטות משטריות באולמות הימורים לא חוקיים או מכוני ליווי למיניהם.
ידוע על שוטרים שעברו לצד השני - והפכו לחלק ממשפחות הפשע - וקצינים בכירים בעבר ממחוז ת"א - שהודחו, פוטרו מהמשטרה בשל קשרים לא נקיים עם עולם הפשע.
כלומר, לא רק הזמנים השתנו גם השיטות וגם האנשים המשרתים במשטרה.
יאמר ויודגש בהבלטה - למערכת המשפט והפרקליטות הווירוס לא חדר ונקווה שלא יצליח.
כיצד על המשטרה להלחם בשני הנושאים הקשים האלה - הגורמים לה מחד למבוכה די רבה, בשל החקירות של קצינים בכירים בהווה ואלה שכבר פרשו/הודחו בעבר.
כלומר: יש לה מלחמה אכזרית בשתי חזיתות כלפי פנים, בקצינים ושוטרים שסרחו, בגדו במערכת וכלפי חוץ בגופים עבריינים שהולכים צוברים כוח וגם חוצפה.
הניקוי מבפנים - צריך להיות מהיר, חד וכואב צריך לנקוט בשיטה של בדיקות "פוליגרף" כתב-יד תקופתיות רוטיניות בזמן קידום בדרגה. צריך לעשות רוטציה בתפקידים בעיקר רגישים, כמו מודיעין, הפעלת סוכנים וכד' - בצורה מבוקרת וממוסדת, כדי לא לתת כוח רב מדי בזמן ארוך מדי, לאנשים בודדים בתפקידי מפתח.
כלפי חוץ - יש להקים צוותים בשיתוף כל גורמי האכיפה, כגון: משטרה, פרקליטות, מס הכנסה, מע"מ, מכס, ניירות ערך, מודיעין, שיעבדו ביחד במשולב תחת מטה ארצי אחד ופיקוד אחד.
אכן ההתארגנות במשטרה, הולכת לכיוון זה, אבל עד שלא יקומו צוותים בנוסח שהוצע לעיל - של כל גורמי האכיפה, או בשיתוף פעולה הדוק ביניהם - העסק לא יעבוד ולא יהיה מספיק אפקטיבי.
היום גם גורמי הפשע - הבינו שהכסף הגדול יכול לבוא לא רק מפשעים קלאסיים כמו סמים, זנות והימורים - אלא גם מגופים כלכליים, הלבנת כספים ושימוש באינטרנט.
לכן על המשטרה - להתארגן בהתאם ללחימה בפשע במושגים של הדור השלישי - ובשיטות המאה ה-22-21 לפחות.
הכותב הוא עורך-דין, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר פרקליט צבאי, יועץ משפטי, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז ומשנה ליועץ המשפטי של מועצת העתונות ופרשן משפטי בהווה.